Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker A Song of Ice, OB 2019
Kleur: goud
ABV: 40.2%

Popcorn

Diageo is duidelijk nog niet klaar met Game of Thrones. Na het overdonderende succes van de reeks single malts – die binnenkort wordt aangevuld met een nieuwe Mortlach 15 Year Old ‘The Six Kingdoms’ – komen er twee nieuwe expressies van Johnnie Walker. We hadden eerder al de erg middelmatige White Walker, maar zopas lanceerde Johnnie Walker het duo A Song of Ice & Fire. De eerste release in de blauwe fles met de grote witte direwolf van House Stark krijgt de naam Song of Ice mee. Het is een blend die werd samengesteld met ondermeer Clynelish. Het wordt aanbevolen deze te serveren met een blokje ijs.

Frisse neus op vanille, popcorn, flink wat gras en kokosrotsjes. Ja, er zit wel een toefje bijenwas in, maar om nu te zeggen dat ik Clynelish (waar ik wel wat ervaring mee heb) hierin kan ontdekken… neen. Een hint van tropisch fruit als perzik en mango, maar wel bedolven onder de typische toetsen van graanwhisky. Niet slecht, maar hij blaas me absoluut niet van mijn sokken.

Op smaak is het één en al graanwhisky. En volgens mij jonge graanwhisky. North British, lijkt me. Niks mis mee, maar spectaculair is het nou ook weer niet. Wat vanille, veel honing en popcorn, een schijfje citrus, een druppeltje karamel. Het smeuïge mondgevoel kan zowel van de Clynelish als de grain komen, me dunkt. Ik beken… hij doet me niks.

De afdronk is kort en zacht met slechts een klein toefje houtkruiden en wat vanille.

Blink zou ik gezegd hebben dat ik een graanwhisky proefde. Goed om te mixen met een Coca Cola Woody maar puur de moeite niet waard. Zo’n 30 tot 40 EUR, wat gewoon veel te duur is voor zo’n instapper.

77/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).