Bottelaar: Chivas
Regio: Schotland
Fles: Chivas Regal 18 Year Old, Ultimate Cask Collection, First Fill Japanese Oak Finish, 1.000ml
Kleur: amber
ABV: 48%

Mizunara

In zijn zogenaamde Ultimate Cask Collection, steevast gebotteld op 48%, zitten drie expressies: American Oak Casks, French Oak en deze Japanese Oak. Ik moet bekennen dat ik niet zo’n grote fan ben van Chivas Regal, maar deze intrigeerde me wel. En toen hij tijdens een gezellig samenzijn bij vrienden op tafel kwam, nam ik de gelegenheid te baat om een sample af te snoepen.

Mierzoete neus op rozijnen, marshmellow, sappige peren en abrikozentaart met een hint van mokatine en – tromgeroffel – je ruikt echt de Japanse eik. Het is dezelfde typische geur van de mizunara die ik in veel Japanse whisky’s aantref. Citrus, gember en bakken vanille met een oosterse kruidigheid. En ja, dit is gewoon erg lekker.

Hij heeft een prima body en het feit dat hij op 48% gebotteld werd doet hem wreed deugd. Mondvullend en rijk met wederom die oosterse kruiden die het zoete fruit (peren en dadels, nu!) en karamel voorafgaan. Lekker warmend.

De afdronk is middellang, kruidig en zoet met wat citrus op het sterfbed.

Deze Chivas is echt lekker! Deze is in slechts een beperkt aantal luchthavens te krijgen. Prijzen durven ook variëren van 125 tot 200 EUR. Tja. Merci, Peter!

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).