Distilleerderij: Jim Beam
Regio: USA
Fles: Jim Beam Double Oak Twice Barreled
Kleur: brons
ABV: 43%

Twee Barrels

Deze Double Oak versie van Jim Beam werd in 2016 voor het eerst gelanceerd. Zoals de naam al doet vermoeden is deze niet in één, maar in twee barrels gerijpt. Die barrels worden vers geblakerd – charred zoals de Amerikanen dat noemen.

De neus is mierzoet op vanillesuiker, karamel, hint van fruitthee en kokosmelk, hazelnoten, menthol en bittere appelsien, maar er zit ook een randje dissolvent aan (en neen, Dearly Beloved is haar nagellak niet aan het verwijderen op dit moment). Wat meloen en banaan, misschien? Dit is oké zonder meer.

Op smaak krijg ik in eerste instantie vooral wat kruiden à la nootmuskaat, kaneel en… oh! De zoetigheid van het fruit verdwijnt nog voor ik er iets over kan zeggen! Dit wordt onmiddellijk bitter. Wat jammer. Ik hou wel van een bittertje op tijd en stond, maar het mag niet gaan overheersen, wat het hier wel doet. Ik kreeg eerst wederom hazelnoten en wat gedroogd fruit, maar dat tweede vat heeft toch net iets te veel gewerkt, me dunkt.

De afdronk is middellang, zoet en peperig, maar droog. Op het sterfbed krijg ik de smaak van warme cola (ja, ik heb mijn glas eens te lang in de zon laten staan en dan nog een slok genomen – ik kan het warm afbevelen).

Zo rond de 30 EUR, wat erg fair is voor wat je krijgt, maar om sippend van te genieten is dit niet bepaald. Eerder goed om met een flinke brok ijs op een zonnig terras van te genieten, me dunk.

75/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).