Bottelaar: Morrison & Mackay
Regio: Schotland
Fles: Old Perth 19 Year Old 1998/2018, 120 bts
Kleur: licht goud
ABV: 50.1%

Onterecht

De Old Perth 19 Year Old is een blended malt samengesteld uit Bowmore, Glen Garioch en Auchentoshan. Let wel: de spirit werd wel degelijk in 1998 samengebracht in één vat. Blended at birth, noemt met zoiets. Het vat leverde na 19 jaar slechts 120 flessen op, die allemaal naar Nederland gingen. Onze noorderburen kunnen er maar blij mee zijn.

Flink wat citrus, vanillesuiker en abrikozen vormen de kern van de neus. Een mooi streepje rook met wat maritieme elementen tekent present. Kiezels in de rivierbedding. Kelp en rotsen in de branding. Bowmore overheerst, zoveel is duidelijk. Dit valt me eerlijk gezegd best mee.

De body is prima. Olieachtig en zacht. Mondvullend. De aroma’s van de neus keren weer, maar worden aangevuld met gyproc, jute en kalk. De rookontwikkeling wordt best groot. Witte peper en zilt. De eik laat zich alvast gelden. Klein bittertje. Mooie balans, alleszins.

De afdronk is lang, warm en een strijd tussen zoet en zilt. Dat laatste verlaat de ring met opgeheven hoofd, terwijl zoet gevloerd achterblijft.

Een schoolvoorbeeld van ‘onbekend is onbemind’. Onterecht! Dit is echt een erg lekkere whisky en ideaal voor wie zich niet meteen voor Islay wil smijten, maar toch een rokerige whisky wil proberen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).