Bottelaar: Morrison & Mackay
Regio: Schotland
Fles: Old Perth 18 Year Old 1998/2017, Morrison & Mackay, 328 bts
Kleur: goud
ABV: 53.7%

Zandbak

Volgens verschillende bronnen bevat de blended malt Old Perth zonder leeftijdsaanduiding – afhankelijk van de versie en in verschillende verhoudingen – volgende single malts: Aultmore, Mortlach, Tomatin en Ben Nevis. Geen idee of dat ook het geval is voor deze 18-jarige, want het gaat maar om 328 flessen, wat eerder richting één vat doet denken. Hij werd in 2017 op de markt gebracht.

Nope, deze samenstelling is iets heel anders, want op de neus – die gesloten begint en best wat geduld nodig heeft om open te bloeien – krijg ik flink wat minerale toetsen zoals kalk en jute, maar ook wit fruit en karamel. Een zandbak in de zomer, echt waar. Een medicinale toets met wat rook doet vermoeden dat er ook Islay in de vatting is gegaan. Nog iets melkachtigs waar ik de vinger niet op kan leggen. Niet slecht, maar ik ben nog niet helemaal overtuigd.

Olieachtig en licht gekruid op witte peper en gember met een hint van zoethout. Onmiddellijk krijg ik flink wat citrusfruit (limoen, citroen maar vooral pompelmoes) met een beetje karamel. De zoetigheid neigt wat naar aspartaam. Munt en nog meer witte peper vanaf de tweede slok.

De afdronk is middellang, bitterzoet en gepeperd.

Al bij al viel deze me best mee. Maar dit is zeker en vast een andere vatting dan de NAS Old Perth. Ik ga een zotte uitspraak doen, maar volgens mij zit hier flink wat Bowmore in.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).