Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig Cairdeas
Feis Ile 2013, Port Wood Finish
Kleur: brons
ABV: 51.3%
Port
Dankzij mijn
goede vriend Chris Lauriers – Zijne Hoogheid de Whisky Ambassadeur van België –
kan ik niet minder dan 10 – tien! – Feis Ile bottelingen van Laphroaig op een
rijtje zetten van 2007 tot en met 2016. Het wordt een mooie reis door de tijd.
Dit is de
botteling van 2013, de eerste die niet in de klassieke groene koker wordt
gepresenteerd. De kleur verwijst natuurlijk naar de finish op port pipes. Na 8
jaar in bourbonvaten werd deze Laffie immers nog 14 maanden gefinisht in Port
Wood.
Hoewel hij best
zoet kan genoemd worden op de neus – da’s de port, natuurlijk – met allerhande
rood fruit zoals veenbessen en frambozen, heeft hij toch een prachtig jasje van
rook en turf aan. Flink wat assen en natte aarde, waardoor hij zijn ware aard
niet kan loochenen. Zelfs iets van brandwondenzalf. Erg medicinaal, dus.
Prima body, zoete
tonen die hand in hand gaan met de turf. Onmiddellijk een grootse
rookontwikkeling. Hij is opnieuw initieel zoet, maar wordt al snel umami op
rosbief met een zilt randje. Wederom betrekkelijk medicinaal. Krachtig, zoet,
zilt, gerookt… kortom overheerlijk! Best kruidig ook, met peper en zout,
kruidnagel en zelfs wat cacao.
De afdronk is
heerlijk lang, donkerzoet en kruidig, maar de rook is nooit weg te denken.
Laffie op Port?
Het werkt!
87/100
Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).