Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig
Quarter Cask, OB 2017
Kleur: vol goud
ABV: 48%

Houtskool

De Laffie Quarter
Cask rijpte eerst op bourbon barrels alvorens re-racked te worden in kleinere vaatjes, die de rijping
bespoedigen. Het is een release die altijd beschikbaar is, maar ik heb toch al
gemerkt dat er – hoe kan het ook anders – flink wat batch-variatie in zit. Ik
proefde hem voor het eerst in 2011 en voor het laatste in 2014. Hoog tijd dus
om hem nog eens aan de lippen te zetten.

Op de neus is het
textbook Laphroaig: turf, zilt,
jodium aangevuld met zoete toetsen als van boter, banaan, iets van thee en de
schil van kokosnoot. Het verschil zit ‘m in het hout, dat je hier op de neus
duidelijk kan ruiken, zonder dat de whisky oaky
wordt. Hij lijkt echter wel jonger dan vorige batches, moet ik zeggen. Ik ruik
zelfs de gerst! Dat gezegd zijnde, blijft dit een erg lekkere neus.

Hij is romig,
mondvullend en verassend zoet. Vanille, perensiroop en iets van citrus gaan
assen en turf en zelfs een beetje zilt zeewier vooraf. Flink wat hout, nu,
zowel eik als woodsmoke. Houtskool! Dit werkt prima.

De afdronk kan je
gerust lang noemen, met de nadruk op rook en zoetigheid.

Ik heb het gevoel
dat de vorige batches net iets beter waren, maar dat neemt niet weg dat de
Laffie QC een dijk van een winterse whisky blijft.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-11-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).