Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila Distillery Exclusive 2017, OB, 3.000 bts
Kleur: goud
ABV: 58.8%

Aardappelen
& Aardbeien

Toen ik in september
2017 Caol Ila bezocht, werd de nieuwe Distillery Exclusive op tafel gezet. Het
is de eerste keer dat Caol Ila whisky liet rijpen op rode wijnvaten.
‘Proeven?’, vroeg de verantwoordelijke van het bezoekerscentrum. ‘Is dat een
strikvraag?’ was ons antwoord. En ja, na het proeven mocht een fles
onmiddellijk in de handbagage. Want deze is wel heel erg lekker!

Jodium, zeewier,
oestersap en natte aarde gaan vooraf aan een atypische toets van rosbief en
rabarber op deze geweldige neus. Hij is verrassend umami met een licht zurige
toets als van brandnetels, rauwe aardappelen en rode besjes. Maar het werkt
perfect!

Op smaak is het een
bommetje met meer van de klassieke Caol Ila trekjes – flink wat assen,
overigens – maar ook hier proef je iets atypisch dat meteen charmeert. De
rosbief maakt plaats voor meer rood fruit met frambozen en zelfs een verloren
gelopen aardbei op smaak. Het geheel is gewikkeld in een licht rokerig jasje.
De turf biedt ondersteuning, zonder te domineren.

Middellange finish –
die flink wat rook en assen vertoont – legt nog maar eens de nadruk op de zoete
kant van deze Caol Ila.

Hoera! Een atypische,
maar erg lekkere Caol Ila.

88/100

Geproefd
door Mark Dermul op 03-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)