Distilleerderij: Macduff
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Macduff 17 Year Old 1973/1990, Scotch Malt Whisky Society 6.9
Kleur: stro
ABV: 58.3%

Citroentaart

Macduff, opgericht in 1962, is één van
Schotland’s jongste distilleerderijen. Ze werd specifiek gebouwd om voldoende
malt te produceren voor de bekende blend William Lawson’s. Maar ze brengt ook
haar malt als single op de markt. Lang was dat onder de noemer Glen Deveron,
maar sinds kort is dat kortweg The Deveron geworden, genoemd naar de rivier
waar ze haar water van betrekt. Wat we vandaag proeven is een oldie, in de zin van al langer op fles
te zitten dan dat de malt in het vat heeft doorgebracht. Het was in 1990 het 9e
vat dat de Scotch Malt Whisky Society van deze distilleerderij bottelde. Hij
zit op een heuse 58.3% ABV!

Als ik hem voor het eerst aan de neus zet,
moet ik zelfs niet denken aan een whisky, maar aan een dessertwijn. Erg zoet op
honing, appelsien, vanille, marsepein en citroentaart. Er komt zelf een zoetje
als van kersensnoep bij. Maar hij doet mij toch het water in de mond krijgen
(letterlijk), wat ik als een goed teken ervaar.

Ondanks het hoge ABV, rolt deze toch vlotjes
over de tong zonder te branden. Het zoete van de neus keert weer, maar wordt
wel flink ondersteund door een grootste kruidigheid. En er zit een bittertje
aan als van grapefruit, wat hem mooi in balans brengt. Vanaf de tweede slok
wordt hij zelfs een beetje exotisch met ananas en vanille.

De afdronk is lang, warm en zoet.

Heerlijke Macduff. De neus was maar
gewoontjes, maar op smaak is het allemaal erg dik in orde. Tikkeltje old school, maar dat kan ook mijn
verbeelding zijn.

86/100

Geproefd
door Mark Dermul op 08-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).