Distilleerderij: Glenfiddich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenfiddich The Original
Kleur: goud
ABV: 40%

Moutsuikers

Deze NAS-versie van
Glenfiddich – nog steeds ’s werelds best verkopende malts ter wereld – werd op
ons losgelaten met de premisse dat hij geïnspireerd werd op de zogenaamde
Straight Malt uit 1963. Laten we niet vergeten dat heel het single malt verhaal
daarmee begonnen is, zo’n dikke 50 jaar geleden. Brian Kinsman, de Master
Blender bij Grant & Sons, dook in de archieven en haalde het recept van
Hamish Robertson (Grant’s 4e Master Blender) boven om deze Original samen te
stellen.

Op de neus is dit een
lichtgewicht met flink wat graankoekjes, Granny Smith appels en een hint van
peren. Een handjevol noten, gekonfijte limoen en vanille. Gras. Zou Glenfiddich
zo’n 50 jaar geleden effectief zo licht geweest zijn?

Op smaak valt de body
alvast heel goed mee, krijg ik meteen wat peperige kruidigheid en een flinke
dosis zoete honing. Vanille en moutsuikers. De limoen keert weer. De noten ook.
Geroosterde amandelen, zeg maar.

De finish is kort tot
middellang – eerder kort – om meer van dat gras en limoen om dan lichtjes te
drogen.

Zomerse Glenfiddich,
maar afgezien van het verhaal en de bijhorende verpakking – om van de prijs
maar te zwijgen – is hier maar weinig aan de gang. Voor de prijs koop je 3
flessen van de 12-jarige Glenfiddich en die is even goed.

80/100

Geproefd
door Mark Dermul op 27-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)