Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ballechin #2 Madeira Matured, OB 2007, 6.000 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Balledaig

Ballechin is de naam
van een voormalige distilleerderij (1810-1927) die zich op zo’n 6 kilometer ten
zuiden van Edradour bevond. Toen Andrew Symington in 2003 de productie van
geturfde Edradour opstartte moest hij niet verder kijken voor een goeie naam.
Van zodra het product whisky mocht heten, kwam de eerste Ballechin op de markt.
Batch 1 rijpte op Bourgogne wijnvaten, deze tweede batch uit 2007 op Madeira en
zo gaat dat maar voort. Laten we eens kijken hoe dat bevalt.

De neus is meteen
zeer farmy. Denk koeienstal. De turf is zacht en prima verweven in de grassige
toetsen (hooi, stro en gedroogde madeliefjes) met een druppeltje levertraan.
Doet wat aan Ledaig denken (wat ik prima vind, ik hou van Ledaig, de geturfde
Tobermory). De wijn zorgt – weliswaar zeer discreet – voor een fruitig tintje
waar je je best voor moet doen om het te ontdekken. Maar het loont de moeite.

Ook op smaak is de
levertraan sterk aanwezig. Olieachtig en zilt, dus. Dat klinkt minder goed dan
het smaakt. Mooie rokerigheid, niet te groots, niet dominant. Voldoende ruimte
voor allerlei zoets, maar ook kruiden. Zoethout. Nog steeds farmy en grassig
(denk havermout) met een zilt randje. Roet? Ja, dit is echt lekker!

De finish is
betrekkelijk lang met een licht bitter maar kruidig eindpunt. Denk walnoten en
paprika.

Andrew gaat het niet
graag horen, maar zijn beste Edradour is zijn geturfde! En dat voor zo’n jong
beestje. Vergeet niet dat deze Ballechin maar 4 jaar oud is! Met dank aan The Green
Man uit Oostende. Dit was voor mij een echte ontdekking.

87/100

Geproefd
door Mark Dermul op 04-12-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).