Signatory Vintage Scotch Whisky Co.
Edradour Distillery
Pitlochry, Perthshire PH16 5JP
Scotland
Tel +44 1796 472 095
www.edradour.com

Symington

Signatory is één van de weinig echte onafhankelijke bottelaars in Schotland, wat betekent volledig in handen van een familie (in plaats van een groot bedrijf). De twee andere zijn Wm. Cadenhead en Gordon & Macphail. Signatory werd boven de doopvont gehouden in 1988 door twee broers. Brian en Andrew Symington werkten samen in het hotel Prestonfield toen het idee ontstond om zelf whisky te gaan bottelen. Het duurde nog tot 1992 totdat ze uiteindelijk de licentie kregen om effectief te bottelen, maar in die 4 jaar zaten de broers niet stil.

Ze begonnen met de bouw van hun eigen bottelarij in Newhaven, vlakbij de hoofdstad, die klaar was in april 1992. Ondertussen hadden ze ook al heel wat vaten uitgezocht. De naam Signatory werd bedacht, omdat Brian en Andrew het idee hadden opgevat om het label van de flessen van elke release te laten signeren door een beroemdheid. Dat plan werd nooit uitgevoerd, maar de naam werd wel behouden. Het eerste vat dat ze verkochten was een Glenlivet 1968.

Pitlochry

Als onafhankelijk bottelaar tracht Signatory een breed gamma aan te bieden, van zoveel mogelijk verschillende distilleerderijen (zowel malt als grain), zowel operationele als gesloten en zelfs wat legendarische verloren gloriën. In die zin spelen ze een belangrijke rol. Immers, hun releases zijn dikwijls single casks of een vatting van een paar vaten, wat voor een heel andere smaakervaring zorgt dan een officiële release die een bepaald profiel tracht samen te stellen uit een mix van tientallen vaten. Koelfiltratie en kleuring is iets wat onafhankelijke bottelaars meestal ook uit de weg gaan, waardoor je de whisky in zijn pure vorm kan proeven.

In juli 2002 kocht Signatory de kleine distilleerderij Edradour in Pitlochry en verhuisde het hoofdkwartier van het bedrijf, alsook alle stocks en de bottelarij, naar hartje Highlands. In 2011 werd op de site van Edradour een volledig nieuw dunnage warehouse neergepoot, speciaal voor de vaten die voor Signatory bestemd zijn.

Range

De range van Signatory is enorm. Hun bekende reeksen zijn Un-chillfiltered en Silent Stills en ze vermarkten ook Scottish Wildlife, Dun Eideann en The Prestonfield (genaamd naar het hotel waar ze vroeger werkten).

Maar het paradepaardje is ongetwijfeld de Cask Strength Collection, single casks op vatsterkte, gebotteld in heuse decanters. Daarnaast zitten er ook echt hele oude, bijna niet meer te vinden, whisky’s tussen, die gerust liquid history mogen genoemd worden.