Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 24 Year Old 1988/2012 Malts of Scotland
Sherry Hogshead 12040, 188 bts
Kleur: amber
ABV: 54,3%

Peperkoek

Deze Laddie werd speciaal voor het Islay
Whisky Dinner 2012 gebotteld door Malts of Scotland. Het is overigens de eerste
Bruichladdich die door deze bottelaar op fles wordt getrokken, wat me enigszins
verbaast, gezien hun duidelijke voorkeur voor Islay whisky’s (of is dat mijn
idee?).

De prikkelende neus is heel expressief met
stal- en zeegeuren op kop, gevolgd en overstemd door leder, bijenwas, peperkoek
en honing. De turf is aanwezig, maar neemt genoegen met een plaats in de
coulissen. Wordt hoe langer hoe zoeter. Donker fruit komt naar boven. Best wat
kruiden, ook. Ik ben al half gewonnen voor deze whisky.

Hij is bijzonder romig, flink pittig
(kruidnagel, kaneel, tijm, peper) en heerlijk krachtig op smaak. Best rokerig,
maar ook hier gunt de turf en de eik het voetlicht aan de zoete toetsen.
Opnieuw donker fruit, voornamelijk opgelegde rozijnen, maar ook heel wat honing
en bruine suiker. Een druppeltje balsamico. Ik ben nu ook voor de andere helft
gewonnen.

De afdronk is lang en rokerig, blijft pittig
en sterft een licht drogende, bittere dood.

Op de nieuwe tubes van MoS staat trots ‘every
bottle a benchmark’. Dat is voor deze Laddie zeer toepasselijk. Rond de 125
EUR. Met dank aan Jeroen van The Bonding Dram voor het sample.

91/100

Geproefd
door Mark Dermul op 07-11-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).