Distilleerderij : Mauxion
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Mauxion 1960 Fin Bois, Selected by Passion for Whisky, 78 bts
Kleur: koper
ABV: 42%

Machtig

Mauxion werd opgericht in 1743 en momenteel gerund door de dertiende generatie – weliswaar onder de kundige leiding van Prunier, één van de grotere namen in de cognac-industrie. Ik proefde eerder al drie cognacs van dit merk en was iedere keer bijzonder aangenaam verrast, dus ligt de lat relatief hoog. Fins Bois, da’s de regio waar deze cognac vandaan komt. Hij werd in 1960 te slapen gelegd, dus is hij meer dan 60 jaar oud! Het Nederlandse Passie voor Whisky – onder de kundige leiding van Stefaan van der Boog, bijgestaan door de immer sympathieke Michel Doove (die me het sample bezorgde, nvdr) – bottelde ocharme 78 flesjes. De cognac heeft een prachtige, heldere koperen kleur en trekt dikke tranen in het glas. Het water komt me nu al in de mond.

Hij is onmiddellijk heerlijk zoet en tropisch met een karrenvracht aan in honing gedrenkte rozijnen, drakenfruit en gedroogde vijgen. Om één of andere onverklaarbare reden verschijnt de kleur paars voor mijn geestesoog. Dat wordt gevolgd door een zachte toets van karamel en wat eikenhout, vers geboende parket en nieuwe lederen zadeltassen. Machtig!

Een mooi stoofpotje van allerhande geel en wit fruit streelt mijn smaakpapillen, elegant en geraffineerd, alvorens een ingetogen kruidigheid de mond helemaal warm maakt. Kruidnagel, kaneel en zelfs een mespuntje oregano. Vanille en honing verzachten de boel terug. Erg aangenaam en toegankelijk.

De afdronk is een feest. Lang, wederom elegant en geraffineerd. Zachtjes drogend op het sterfbed, zoals het een goeie cognac van deze leeftijd betaamt.

Wederom een pareltje. Op het moment van schrijven, was dit snoepje hier verkrijgbaar voor zo’n 240 EUR. Bedankt voor het sample, Michel.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-09-2024