Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Croftengea 7 Year Old 2017/2024 Art Malts, The Hidden Ace #3 ‘Loch Legend’, French Oak Finish, 42 bts
Kleur: amber
ABV: 50.6%

Loch Legend

Art Malts, Belgisch bottelaar uit Machelen, lanceerde niet zo gek lang geleden een nieuwe reeks van single cask whisky’s genoemd ‘The Hidden Ace’. De derde release, getiteld Loch Legend, betreft een jonge, krachtige Croftengea. Da’s één van de vele malts die bij de veelzijdige distilleerderij Loch Lomond wordt geproduceerd en tevens één die vaak de zaal verdeeld. Zelf heb ik nog maar twee echt lekker Croftengea geproefd, dus ik ben wel erg benieuwd naar deze vatkeuze van Steven en consoorten. Aan de slag!

Verrassend umami neus op rosbief en gedroogde vis, aangevuld met moutsuikers, toffee, sultanas en een flink herbale toets. Mooie rokerige toets, zonder echt very peaty te zijn, maar de turf is onmiskenbaar. Na enkele ogenblikken komt daar nog iets van abrikoos en perzik opzetten, maar het blijft vooral allemaal bijzonder umami.

Mooie, licht olieachtige body. Nu is hij vooral zoet op het eerder vermelde fruit, aangevuld met toffee en zelfs ahornsiroop, alvorens de turf van zich laat horen. Ook flink wat toetsen van verkoold hout en zelfs iets van gezouten karamel. En de rokerigheid lijkt wel toe te nemen, naarmate ik een tweede en derde slok neem. Wordt groots en een tikkeltje brutaal. Sterk!

In de lange afdronk trekt het zoete fruit zich zachtjes terug om wederom de houtkruiden te laten spreken, maar hij blijft wel erg zoet en rokerig tot op het sterfbed.

Ja! Dit is een geweldige Croftengea! Knappe vatselectie.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).