Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 13 Year Old 2009/2023 Art Malts, The Hidden Ace #2 ‘The Man On A Mission’, Bourbon Hogshead, 57 bts
Kleur: stro
ABV: 55.3%

The Man On A Mission

Art Malts, Belgisch bottelaar uit Machelen, lanceerde niet zo gek lang geleden een nieuwe reeks van single cask whisky’s genoemd ‘The Hidden Ace’. De tweede release, getiteld A Man On A Mission, betreft een jonge, krachtige Mannochmore. Deze distilleerderij deelt zijn industrieterrein met zuster Glenlossie. Samen maken ze een belangrijk deel uit van de blend Haig, maar Steven en kornuiten redde dit single cask van het blender’s lot.

Erg frissen en fruitige neus op boomgaardfruit en een karrenvracht aan vanille. Appels, peren, citroen, maar ook iets van gebak. Denk aan een Brusselse wafel met bloemsuiker. Nog iets van kruisbessen en een hint van zespri. Jong, speels, aantrekkelijk.

Lekker olieachtig en onmiddellijk een tikkeltje pikant. Ja, flink wat houtkruiden die voor een onmiddellijk warmte zorgen in de mond. Denk gember, witte peper en een mespuntje zout. Dat geeft extra gewicht aan het witte fruit dat onmiddellijk volgt. Wat kinine en onrijpe ananas komen zich moeien. Dit is stevig en toch speels. Ik hou er wel van.

De afdronk is verrassend lang op vooral wit fruit en bloemsuiker, maar de pepert tintelt tot op het sterfbed.

Erg mooie Mannochmore, zeg. En leuk label. En sympathieke bottelaar. Het plaatje klopt.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).