Distilleerderij: Darroze
Regio: Frankrijk
Fles: Bas-Armagnac Darroze 1995 Domaine de Salié
Kleur: brons
ABV: 48.5%

Maatpak

Naast de eigen assemblages brengt Darroze ook armagnac uit van een bepaald domein (ze werken samen met meer dan 30 verschillende domeinen!) en van een bepaald jaar. Dit is er zo eentje: Darroze 1995 Domaine de Salié. Deze rijpte maar liefst 28 jaar alvorens gebotteld te worden in december 2023. De eau-de-vie werd in het dorp Le Frêche gestookt door de familie Dussans-Sarraute. Dit was voor mij één van de hoogtepunten van Spiritus Sanctus in Sint Truiden, afgelopen mei.

Subtiele maar bijzonder complexe neus op een confituur van vijgen, abrikozen en kweepeer, besprenkeld met een mix van kruiden met kruidnagel en zwarte peper op kop, gevolgd door wat zoethout. Erg, erg mooi!

Hij komt aangenaam zacht binnen op heerlijk fruit en flink wat honing, maar ook iets van geroosterde noten. Maak van die noten gerust amandelen. En op de tong komt hij heel erg mooi tot uiting. Rancio, weet u wel? Complex, zoet, krachtig en erg aangenaam.

Wat een fantastisch lange, warme en zoete finish, zeg. Dit is Genieten met hoofdletter.

Als armagnac al de vuile nonkel van cognac is, dan heeft de nonkel deze keer toch een lang bad genomen, zich geschoren en een maatpak aangetrokken. Pure klasse is dit. En je kan deze fles voor amper 100 EUR aan je barkast toevoegen. Was een no-brainer.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).