Bottelaar: Rasta Morris
Regio: Réunion
Fles: Rum Réunion 6 Year Old 2017 Rasta Morris, RM033, 234 bts
Kleur: koper
ABV: 60.0%

Madagaskar

Eindelijk! Zotte Bert verblijdt ons opnieuw met twee excellente rums (ik mag dat zeggen, want heb ze al eerder geproefd tijdens een leuke tasting in Bar Terroir in Gent) onder zijn geweldige Rasta Morris label. Laat ik beginnen met deze rum van het eiland Réunion – ten oosten van Madagaskar – waarvan de naam niet op het label mocht verschijnen. Bert loste dat netjes op door er ‘distilled in the grassy fields’ van te maken. Dan denken wij natuurlijk onmiddellijk aan de Distillerie Savanna. De rum werd gestookt in 2017 en rijpte 2 jaar op het eiland alvorens te verhuizen naar Europa en op een fresh bourbonvat werd overgeheveld voor nog eens vier jaar. Het resultaat: een rum op 60%. Zet je schrap!

Koude koffie, visolie, natte dweil, rietsuiker… da’s de neus in een notendop. Maar dat is hem wel oneer aandoen, want hier is veel en veel meer aan de gang en het is allemaal goed! Ik geef toe, de eerste drie toetsen die ik hier vermeld doen immers anders vermoeden, maar echt: het werkt. Dit is heerlijk. Vuil, maar heerlijk. Water toevoegen maakt hem een tikkeltje minder vuil en wat zoeter, maar eigenlijk heeft hij het niet nodig.

Hij komt (uiteraard) stevig binnen en is een pak zoeter dan de neus deed vermoeden, maar tegelijkertijd ook een pak kruidiger. Een tikkeltje snoeperig, zelfs. Mokka en noten verschijnen midpalate. Verdund is hij een pak toegankelijker, zoeter (ik proef nu echt rietsuiker) en minder pikant, maar nog steeds erg smaakvol. ’t Is moeilijk kiezen, maar ik denk dat ik ‘m beter vind met wat water.

De afdronk is heerlijk lang en boeiend, ook met wat water bij.

Bang for your buck rum van de bovenste plank. Ocharme 79 EUR, nog links en rechts verkrijgbaar.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).