Bottelaar: Tamosi
Regio: Guyana
Fles: Rum Tamosi Demerara Rum 13 Year Old 2008 Diamond Still Irish Whiskey Finish
Kleur: mahonie
ABV: 55%

Midleton Rum

Tamosi verrast vriend en vijand met deze traditionele column still gestookte Demerara Rum die 13 jaar lang rijpte op klassieke bourbonvaten alvorens een finish te krijgen op… een Iers whiskeyvat van Midleton. Hij is afkomstig van Guyana, overigens, gestookt in de Diamond Distillery op de Franse Savalle Column Still, die tot 2000 nog bij Uitvlugt in productie was. De rum is bijzonder donker, moet ik zeggen.

Donkerzoete en speelse neus op kandijsiroop, melkchocolade, walnotenolie, vanille, honing en kokosmelk. Erg uitnodigend, moet ik zeggen.

Je zou niet zeggen dat deze op 55% zit, want dit gaat vlotjes naar binnen. Donkerzoet en nu niet zozeer chocolade en kokosmelk als wel zachte toetsen van overrijp fruit met kersen en abrikozen in de hoofdrol. Wederom flink wat vanille en een druppeltje honing. Pas vanaf de tweede slok beginnen ook de kruiden en de alcohol te prikkelen en het gaat deze rum goed af. De whiskey is onmiskenbaar omwille van de fruitige toetsen. Wat dat betreft was het volgens mij een vat dat nog ‘nat’ was, als u begrijpt wat ik bedoel. Erg lekker, hoor.

De afdronk is lang en bovenal erg fruitig met een mooie kruidige toets op het einde, die de mond tevens lichtjes uitdroogt.

Ja, dit was een leuke smaakbeleving. De Zuid-Amerikaanse rum en de Ierse whiskey werkten hier mooi samen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).