Distilleerderij: Michter’s Distillery
Regio: USA
Fles: Michter’s Toasted Barrel Finish Rye, Barrel L23G2710
Kleur: brons
ABV: 54.6%

Toasted Rye

Volgens de Amerikaanse wet moet bourbon rijpen op nieuwe, charred vaten. Maar nergens is toasting – het verhitten zonder open vlam – verplicht en weinig producenten doen het. Michter’s is één van de uitzonderingen. Het is wellicht één van de oudste Amerikaanse merken, want deze stijl werd voor het eerst gestookt in 1753 in Schaefferstown, Pennsylvania. De distilleerderij ging vaak over in nieuwe handen en het was Louis Forman die de merknaam Michter’s bedacht tijdens de Drooglegging. Michter’s is een samentrekking van de namen van zijn zoons: Michael & Peter. Nu… fast forward naar de 1990s en Joseph Magliocco koopt het merk, bouwt niet één maar twee nieuwe distilleerderijen die naar deze naam luisteren en brengt het opnieuw op de markt. Michter’s USP is het feit dat zij als één van de weinigen al hun barrels toasten alvorens te charren. Daarnaast is ook alles wat ze uitbrengen ofwel Small Batch, ofwel Single Barrel. Wij proefen hun Rye whiskey die gefinisht werd op een tweede – in dit geval dus getoaste – barrel, gebotteld op vatsterkte: 109.2 Proof.

Uitstekende neus op rogge, parma violets, bakkerskruiden (kaneel, peper en kardemom op kop), sultanas en pomme d’amour, maar ook gedroogde bloemen en appelsienschillen. Ahornsiroop en geroosterde amandelen. Hier is erg veel aan de gang en het is allemaal erg goed!

Lekker olieachtig op de tong en onmiddellijk pittig, bijna pikant. Flink wat peper, nootmuskaat en kruidnagel, maar ook kardemom en zoethout. Eens je voorbij de kruidigheid geraakt bent, verschijnt ook het fruit en de zoete toetsen van honing en digestieve koekjes. Het fruit laat zich vertalen naar bloedappelsien en bosbessen.

De afdronk is lekker lang en kruidig, licht drogend en heerlijk zoet.

Dit is (in zijn genre) hemels! Aanrader.

ù89/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).