Distilleerderij: Old Elk Distillery
Regio: USA
Fles: Old Elk Cigar Cut, 750ml
Kleur: mahonie
ABV: 55.3%

Slow Cut Proofing

Heel spannend: nog nooit van Old Elk gehoord. Ze zijn te vinden in Fort Collins, Colorado. Ze onderscheiden zich van andere producenten door een proces dat ze ‘slow cut proofing process’ noemen, wat betekent dat ze hun whiskey verdunnen door er gedurende meerdere weken kleine hoeveelheden water toe te voegen, waardoor ze meer van de fijnere en lichtere smaken in hun bourbon behouden. In het glas zit hun Cigar Cut, wat een behoorlijk verbazingwekkende bourbon is omdat het een vatting is – een huwelijk of een blend, als je wilt – van hun 6 jaar oude bourbon die op een breed scala aan vaten is gefinisht: 1,5 jaar op sherry, 1,25 jaar op Armagnac, 3 tot 8 maanden op portvaten en 3 tot 6 maanden op cognacvaten! Het is dan ook geen verrassing dat hun meester-distilleerder & meester-blender Greg Metze in 2023 werd uitgeroepen tot Meester Distilleerder & Meester Blender van het jaar!

Complexe neus met rood en donker fruit, zowel gedroogd als gekonfijt, gevolgd door een heerlijke, enigszins droge, kruidigheid. Houtrook is dominant en behoorlijk aangenaam, wat deze bourbon diepte en gewicht geeft.

Heerlijk mondgevoel met opnieuw die fruitige tonen, opgevuld met houtrook en wat droge kruiden, maar ook leer en pruimtabak. Best complex en aangenaam.

Heerlijke lange afdronk, iets drogend.

Dit is echt een indrukwekkende bourbon! Helaas is het niet verkrijgbaar in mijn omgeving, dus heel erg bedankt, John!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).