Distilleerderij: Heaven Hill
Regio: USA
Fles: Elijah Craig Toasted Barrel, 750ml
Kleur: brons
ABV: 47%

Independent Stave Company

De legende vertelt dat Elijah Craig, een dominee uit Virginia, de vader van bourbon is, omdat hij in 1789 begon met distilleren, wat ook op de flessen te zien is. Hij wordt gecrediteerd als de eerste die zijn distillaat in verkoolde eikenhouten vaten deed, een van de belangrijkste vereisten om als bourbon te worden geclassificeerd. John, mijn vriend uit de Verenigde Staten, bracht me deze variant: Toasted Barrel. Het roosteren van vaten is niet gebruikelijk (in tegenstelling tot verkolen). Michter’s komt in gedachten. Dit is in wezen de reguliere Small Batch Bourbon, die is afgewerkt in speciaal geroosterde eikenhouten vaten, gemaakt in samenwerking met de Independent Stave Company, die 18 maanden aan de lucht gedroogd eikenhout gebruikte om de vaten te maken. Tegenwoordig wordt de bourbon geproduceerd bij Heaven Hill.

Rijke neus op vanille en smeuïge karamel met wat bakkerskruiden, aangevuld met geroosterde marshmallows en ondertonen van zomers fruit en Granny Smith-appels. Zeer aantrekkelijk!

Erg zoet! De tong wordt gestreeld met chocolade en digestieve koekjes met een uitbarsting van pittigheid van zwarte peper en nootmuskaat. Wat amandelen en cacao. Mooi.

Een uppercut van rogge-pittigheid gevolgd door zeer zoete karamel en wat tabak. Tegen het einde iets drogend.

Het is een beetje complexer en veel zoeter dan de Small Batch, maar ook droger en tannine-achtiger. Vrij betaalbaar en gemakkelijk aan te bevelen. Bedankt, John!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).