Distilleerderij: Woodford Reserve
Regio: USA
Fles: Woodford Reserve Double Oaked
Kleur: mahonie
ABV: 43.2%

‘Finished in a second oak barrel’

Korte introductie: de Woodford Reserve Distillery staat in Versailles, Kentucky, op de plek waar volgens historici Elijah Pepper begon met het stoken van whiskey in 1812. Hier werd de sour mash voor het eerst toegepast. De distilleerderij heette eerst Oscar Pepper Distillery (1838), werd daarna herdoopt tot Labrot & Graham Distillery en werd in 1941 verkocht aan Brown-Forman, die ze sloot in 1968 en de boel in 1971 verkocht… maar in 1993 alles terugkocht en Woodford Reserve in 1996 lanceerde. Sinds 2000 is het gebouw een National Historic Landmark. In het glas zit de zogenaamde Double Oak, waarbij de bourbon na een reguliere rijping nog een finish kreeg op een ‘New Heavily Toasted, Lightly Charred Barrel’.

De neus is erg aromatisch op vanillepudding, toffee, marsepein en vers geboend leder, aangevuld met karamel en blauwe bosbessen, maar ook een flink aardse toets en een herbaal kantje. Rum rozijntjes en meubelpoets gaan hand-in-hand met snuiftabak en melkchocolade. Nog een verloren gelopen teentje mandarijn. Hier is best wel veel aan de gang.

Goeie body en zijdezachte aankomst op de smaakpapillen. Erg zoet, uiteraard, met vanille, karamel en paarse snoepjes, maar ook pruimen en donkere kersen. Dat wordt dan weer gevolgd door zachte kruiden en pruimtabak. De melkchocolade evolueert naar pure, met een druppeltje honing eroverheen.

De middellange afdronk vertoont plots flink wat eik, wat niet hoeft te verbazen, maar het is wel prima in balans met het panoplie aan de andere (fruitige, kruidige, snoeperige) smaken.

Dit is in mijn opinie veel meer dan een ‘gewone’ bourbon, maar hij is wel ‘gewoon’ geprijsd, dus is het makkelijk deze aan te raden.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).