Distilleerderij: Garrison Brothers Distillery
Regio: USA
Fles: Garrison Brothers Cowboy Bourbon, OB 2019, 6440 bts
Kleur: brons
ABV: 68.65%

Yipikaye!

Ik leerde Garrison Brothers kennen door mijn goeie vriend en bourbon-liefhebber Wouter B. Deze distilleerderij uit Hey, Texas, werd opgericht in 2006. Buiten de States is deze bourbon niet (of nauwelijks) te pakken te krijgen. Dus prijs ik mij gelukkig dat Wouter een sample van zijn fles met mij wilde delen. Het ABV liegt er niet om: 68.65%, oftewel 137.3 Proof. De fles is getooid met een grote zilveren Sheriff ster. Laten we deze Texas Straight Bourbon Whiskey maar meteen aan de spreekwoordelijke tand voelen.

Bijzonder intense neus op pruimtabak, gedroogde vijgen, karamel en getoaste eik. Op de achtergrond geroosterde walnoten, frangipanegebak, lavendel en bruine suiker. Koude koffie, mokka en melkchocoalde. Dit is zonder enige twijfel bijzonder aangenaam (in zijn genre).

Boem, pats, paukenslag! Dit is een serieuze trap tegen je tanden. De alcohol doet je even naar adem happen. Ga er maar voor zitten, want eens je speekselklieren de boel geblust hebben, vertoont deze bourbon een panoplie aan smaken. Zoete eik, kersenconfituur, gedroogde abrikozen, espresso met slagroom, rozijntjes, amandelen, vijgen, After Eight chocolaatjes, cacao, marshmallows en slechts een hint van houtlijm. Deze bourbon is Groots met hoofdletter G. Wordt licht drogend vanaf de tweede sip. Maar wat een bourbon… Yipikaye!

En dan die afdronk… man, man, man. Crema, bittere chocolade, toasted oak, leder en violetjes (de purperen snoepjes).

Eerlijk? Ik denk dit de quintessential bourbon is.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).