Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Single Barrel Select, Eric Church Special Edition, OB 2020
Kleur: koper
ABV: 47%

Chief

Eric Church is een bekende countryzanger die on stage altijd verschijnt met een politiebadge rond zijn nek, wat hem de roepnaam ‘Chief’ opleverde. Toen hij in 2019 op tournee trok door de States, sloeg hij de handen in elkaar met Jack Daniel’s voor een speciale single barrel release, waarvan een deel van de opbrengst werd gestort in de Chief Cares Fund, een charitatieve vereniging die in 2013 werd opgericht door Church en zijn vrouw Katherine om minder begoede families te steunen. De eerste release – 5 single barrels, nota bene – was enkel te krijgen in de staten waar de Chief optrad en kon ter plekke gegraveerd worden. In 2020 werd een zesde single barrel gelanceerd, die in alle staten verkrijgbaar werd gemaakt. Sommige ervan zijn zelfs toch bij ons geraakt. Het is uit zo’n Eric Church Edition 2020 dat mijn sample afkomstig is.

De eerste snuif is een beetje weeïg, op florale toetsen, fruitpap en cuberdons. Na wat ademen wordt het iets beter. En zoeter.

Zo goed als verstoken van kruiden – op een beetje kaneel na – is dit een bourbon (ja, Tennessee Whiskey mag ook een bourbon genoemd worden) voor zoetekauwen. Cuberdons, banaan, perzik en… gummi snoepgoed!

De afdronk is middellang, zoet, licht kruidig en zacht drogend. Meevaller.

Ik moet er geen tekening bij maken dat deze releases ondertussen quasi onmogelijk te vinden zijn. Op de tweedehandsmarkt (lees: veilingen) mag je rekening op zo’n 300 tot zelfs 500 EUR. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).