Bottelaar: MMM Mark & Manny’s Malts
Regio: Frankrijk
Fles: Interludium Cognac XO Vallein Tercinier, Multicrus, 50 bts
Kleur: koper
ABV: 40%

Fluweelzacht

Het is weer die tijd van het jaar! MMM lanceert zijn nieuwste Interludium. Na 4 jaar gin en 4 jaar rum is het nu tijd om de blik te richten op La Douce France. De komende vier jaar gaan we met Mark & Manny’s Malts dus heerlijke, Franse nectar bottelen en beginnen doen we met een uitstekende ‘multicrus’ cognac van het befaamde huis Vallein Tercinier uit Chermignac. En hoewel we weten dat er bijzonder goeie en oude cognacs op de markt zijn, wilden wij vooral iets lichts, erg toegankelijks en betaalbaars lanceren, om echt als zomers alternatief voor whisky te kunnen dienen. Ziehier dus onze Interludium Cognac XO.

De herbale neus vraagt een beetje tijd om open te komen, maar mits wat geduld wordt je beloond met een panoplie aan gedroogd fruit, een boeketje wilde bloemen, mokatine en iets van gebakken banaan. Van tannine is hier absoluut geen sprake. Ingetogen elegantie.

Hij komt fluweelzacht binnen. Hij streelt de smaakpapillen en verwent ze met een erg subtiele kruidigheid, maar vooral overrijp fruit als abrikozen en witte perzik, aangevuld met een zacht, speels en snoeperig randje als van gummi bears.

De afdronk is aan de korte kant, maar offreert nog wel een zoete streling van sultanas.

We zijn maar wat blij met deze cognac, die de zomer meer dan waarschijnlijk niet zal overleven. Maar geen nood, in juli trekken we terug die richting uit. Wie weet wat vinden we daar nog allemaal voor lekkers! A votre santé!

Geproefd door Mark Dermul & Imanuel Dijk op 26-05-2024

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).