Brouwerij: Galea
Regio: België
Fles: Galea Antwerp Heaven Hill Bourbon Barrel Aged Imperial Stout
Kleur: zwart
ABV: 14.5%

Heaven Hill

Galea is een craft brewery uit Brasschaat, nabij Antwerpen, die al een aantal leuke biertjes op de markt heeft gebracht en daarmee zelfs al wat prijzen in de wacht heeft gesleept. Ik proef de Heaven Hill Bourbon Barrel Aged Imperial Stout die 24 maanden op vaten van Heaven Hill Bourbon gelagerd werd en dan gebotteld op 11/09/2023 op een heuse 14.5% ABV. Hij werd gebrouwen met koffie- en cacaobonen, kaneel en vanille. De productie werd overigens overgelaten aan de Brewery BCB – een contractbrouwerij – uit het West-Vlaamse Menen. Hij schenkt gitzwart met een beige kraag van fijne bellen die snel gaat liggen.

Het verschil met de zowel de Blanton’s als de Weller is op de neus onmiskenbaar, hoewel het toch om kleine nuances gaat. Zacht bitter en zoetzuur op grapefruit, koude koffie, modder en koeienvlaai. Hint van pure chocolade. Dat laatste klinkt minder leuk dan het ruikt in het glas, hoor.

Deze is op de tong alvast weer bijzonder romig en offreert nu in eerste instantie een karrenvracht aan bittere, zwarte chocolade, alvorens koffiegruis en pompelmoes bijtreden. Wederom een tikkeltje boozy – tja, het blijft natuurlijk hetzelfde basisbier op 14.5% – met flink wat cacao en iets van walnoten. Chicorei en gestoofd witloof verschijnen. Ah… de Maillard reactie! Lekker, hoor.

De afdronk is relatief lang, zoetzuur en bevredigend.

 Hoewel ik deze de minste van de drie vind, blijft het toch echt een lekkere mooie stout, hoor. Bedankt voor dit flesje, Wouter.

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2024