Brouwerij: Galea
Regio: België
Fles: Galea Antwerp Blanton’s Bourbon Barrel Aged Imperial Stout
Kleur: zwart
ABV: 14.5%

Blanton’s

Galea is een craft brewery uit Brasschaat, nabij Antwerpen, die al een aantal leuke biertjes op de markt heeft gebracht en daarmee zelfs al wat prijzen in de wacht heeft gesleept. Ik proef de Blanton’s Bourbon Barrel Aged Imperial Stout die 24 maanden op vaten van Blanton’s Bourbon (Buffalo Trace Distillery) gelagerd werd en dan gebotteld op 11/09/2023 op een heuse 14.5% ABV. Hij werd gebrouwen met koffie- en cacaobonen, kaneel en vanille. De productie werd overigens overgelaten aan de Brewery BCB – een contractbrouwerij – uit het West-Vlaamse Menen. Hij schenkt gitzwart met een beige kraag van fijne bellen die lang overeind blijft. Mooi!

De chocolade is het eerste wat opvalt eens ik mijn neus in het glas heb gestopt. Origine chocolade, dat spreekt. Lekker bitterzoet. Dan volgen nog koude koffie en wat aardse toetsen. Tot slot een mooie hint van vers geroosterde koffiebonen. Vooralsnog geen bourbon, maar we zijn hoopvol.

Heerlijk romig op de tong en zalig zoet op chocoladesaus, kandijsiroop en – jawel – een prachtige boozy toets van de bourbon. Kaneel en mokka treden bij. Vanille en chocolade domineren, dat mag gezegd. Maar het werkt perfect. Dit is een heerlijk drinkbare stout.

De finish is betrekkelijk lang en zoetzuur. Erg, erg mooi!

Zalige stout en ondanks het hoge alcoholpercentage erg toegankelijk. Met dank aan Wouter voor dit flesje.

Geproefd door Mark Dermul op 09-03-2024