Brouwerij: Bang the Elephant Brewing Company
Regio: Verenigd Koninkrijk
Fles: Bang the Elephant Brewing Company Hobi-Wan Kenobi Jedi Master Edition, rum barrel aged imperial chocolate stout, 440ml
Kleur: zwart
ABV: 14.9%

HobNobs

Twee vrienden uit Langley Mill, UK (iets ten noordwesten van Nottingham) komen in 2017 op het idee om een brouwerij te starten. Dat doen ze een jaar lang in de garage totdat ze met hun proefbrouwsels genoeg feedback hebben gekregen om in 2018 het bedrijfje Bang The Elephant Brewing Company op te richten (die naam alleen al…). Omdat ze zo kleinschalig zijn, maken ze hun recepten niet al te vaak, waardoor hun bieren ook erg gelimiteerd zijn in zowel hoeveelheid als beschikbaarheid. Ik kon, dankzij mijn gabber Manny, de hand leggen op een blikje Hobi-Wan Kenobi – met een fantastische Star Wars referentie op het label. Van dit bier werd iets minder dan 200 liter gebrouwen! Wie goed kijkt merkt op dat HOB en NOB eruit springen op het label en da’s omdat deze 2-jaar-lang-op-rum-vat-gerijpte imperial chocolate stout – die ze maakten in samenwerking met de Emperor’s Brewery uit Newbold – gebrouwen werd met zogenaamde HobNobs, typische Engelse koekjes van tarwe die vooral bij de afternoon tea worden geserveerd. Hij schenkt zo zwart al pure chocolade met een beide kraag die snel gaat liggen. Al bij het schenken ruik ik dat deze stout bijzonder zoet zal zijn.

Yup, dit is onmiddellijk mierzoet op pure chocolade, vanille, kokosnoot en kandijsiroop. Een licht bruisend vloeibaar dessert, dus.

De body is wat aan de lichte kant voor een pastry stout, maar dat maakt hem toch iets toegankelijker. Hier heb je geen mes en vork voor nodig. De smaak ligt perfect in het verlengde van de neus, maar wordt mooi aangevuld door een zachte, donkere en licht funky toets van het rum-vat waarop dit bier twee jaar lang mocht pruttelen. En ook, niet onbelangrijk, want toch een stuk van de ‘storytelling’ van deze stout: je proeft ook de HobNobs! Erg lekker.

De afdronk is lekker lang, donkerzoet en licht drogend, zelfs een beetje kruidig. Nu verschijnt er voor het eerst een toets van koffiegruis. Het is ook vooral in de finish dat de rum zich nog eens laat opmerken.

Erg lekkere stout met een bijzonder leuk label (als je Star Wars fan bent, neem ik aan). Thx, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 13-01-2024