Bottelaar: Malternative Belgium
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Marie Foucher Lot 77 Fin Bois Malternative Belgium #30 ‘La Découverte’, 396 bts
Kleur: brons
ABV: 51.74%

Succulent

Marie Foucher nam de 29 hectare wijngaarden – die haar vader in de 1960s had aangeplant in Foussignac – in de 1980s over. Dat betekent dat deze cognac nog door papa werd gestookt, want het vat werd te slapen gelegd in 1977, het jaar waarop Star Wars voor het eerst op het witte doek verscheen (om maar iets te noemen). We zitten in de Fins Bois op een spreekwoordelijke steenworp van de Grande Champagne. Oorspronkelijk verkochtten ze hun eau-de-vie enkel aan enkele négocients en aan het bekende Courvoisier, maar in de zomer van 2023 kon Pieter Knapen, de sypathieke uitbater van Malternative Belgium, kennis maken met de dame… en een vat lospeuteren. Het werd in april dit jaar gebotteld (en is dus zo’n 47 jaar oud). We kunnen daar alleen maar blij om zijn.

Succulente neus op een stoofpotje van fruit met perzik, mango en nectarine op kop, gevolgd door een zacht florale toets. Enerzijds elegant en matuur, maar anderzijds ook fris en speels. Een perfecte balans, als u het mij vraagt.

Oh, oh, oh! Ook op smaak is dit succulent, hoor. En volmondig. Perfecte integratie van de alcohol zorgt ervoor dat deze cognac kan schitteren in al zijn glorie. Wat een complexiteit en elegantie! Het fruit komt eerst (wederom die mango), gevolgd door pruimtabak, crème brûlée en zalige kruiden (nootmuskaat, saffraan, kaneel) die hem flink wat gewicht en warmte geven.

Zelfs in de middellange afdronk blijft deze cognac geven… Ik stel me zo voor dat ik tussen de wijnstokken van de zonsondergang sta te genieten (geen zorgen, over twee maanden ben ik weer in de cognacstreek en zal ik de daad bij het woord voegen).

Een uitstekend, vloeibaar dessert. Van een ontdekking gesproken! De naam is in die zin goed gekozen. Verkrijgbaar bij Pieter voor 199 EUR. Neem ook zeker eens een kijkje op het begeleidende filmpje op YouTube.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).