Distilleerderij: Giboin
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Giboin 2003 Fins Bois for Passion for Whisky, Fût #602, 120 bts
Kleur: brons
ABV: 46.5%

Terroir

Afgelopen zomer maakte ik voor het eerst kennis met Giboin, een producent van pineau en cognac uit Chèvres-Richemont – de 9e generatie al, want bezig sinds 1830. Deze keer hebben we een 20-jarige in het glas van een single cask gebotteld voor de Nederlandse shop Passion for Whisky. Het terroir van deze cognac is Fin Bois, ten noorden van de stad Cognac (waar ik deze zomer weer naartoe trek).

Intens fruitig op pomelo, abrikozenconfituur, sappige nectarines en een verloren gelopen goudbes. Iets van pijnboompitten en geroosterde pindas. Daaronder zit nog een mooie streepje snuiftabak en iets van gekonfijte appelsienschillen. Hij heeft ook een mooi floraal parfum, wat erg aangenaam overkomt. Als je hem bovendien even laat ademen verschijnt er zelfs een eerste hint van rancio. Hier is verrassend veel aan de gang.

De body is lekker waxy, wat deze cognac onmiddellijk flink wat gewicht geeft, als u begrijpt wat ik bedoel. En tegelijkertijd wordt mijn tong helemaal ingepalmd door een prachtige kruidigheid – op het randje van pikant – alvorens de zoete trekjes van het fruit de boel komen verzachten. Denk pruimen, vijgen en bloedappelsien. Hemels !

De afdronk is langer dan Ik had gehoopt. Donkerzoet en bevredigend!

Dit is een erg mooie vatkeuze van Passion for Whisky en het feit dat de cognac gebotteld werd op 46.5% zorgt ervoor dat het terroir zeer mooi tot uiting komt. Verkrijgbaar bij Stefan Van Der Boog en Michel Doove via deze link. Niet eens 80 EUR.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).