Distilleerderij: Pears Lyons Distillery
Regio: Ierland
Fles: Ha’Penny Dublin Dry Gin
Kleur: clear
ABV: 41%

Dublin

Ha’Penny is een gin die gestookt wordt bij Pears Lyons Distillery in hartje Dublin, ondergebracht in een ontwijde kerk. Ha’Penny is overigens de afkorting van ‘half a penny’, de prijs die destijds betaald diende te worden om de brug (die op het label is afgebeeld) over de Liffey te mogen oversteken. Voor deze gin worden 13 botanicals gebruikt, inclusief jeneverbes, koriander, engelwortel en sinaasappelschil, maar ook minder voor de hand liggende zoals paardenbloem en geranium. Hij wordt overigens gestookt op een pot still, dezelfde die gebruikt wordt voor de single malt van Pears Lyons.

Op de neus is het een instant classic waarbij de citrustoetsen het voortouw nemen. Heerlijk fris en toegankelijk. Zonder franjes. Less is more in dit geval.

Op smaak is het meer van hetzelfde, maar met een leuk zoetje. De klassieke bittere toets die je van een eetlustopwekkende gin verwacht, is hier zeker present, dus geen zorgen. Hij vertoont ook een mooie, zachte kruidigheid.

De afdronk is middellang en zacht drogend.

Gin & Tonic

Een klassieke gin verdient een al even klassieke tonic. Ik doe flink wat ijs in mijn ballonglas, kieper daar 5cl van de Ha’Penny gin bij en enkele schijfjes citroen en limoen en vul aan met Thomas Henry tonic. Het resultaat is precies wat je er van verwacht: een verfrissende klassieke G&T.

Met zijn prijskaartje van 35 EUR is dit een eerlijke gin die je niet teleurstelt.

Er bestaat ook een rabarberversie op 40%, maar die heb ik nog niet geprobeerd.

Geproefd door Mark Dermul op 11-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).