Distilleerderij: Stokerij De Moor
Regio: België
Fles: Moon Smoked Distilled Gin, 500ml, 1.200 bts
Kleur: licht goud
ABV: 44%

Rookgin

De Moon Smoked Distilled Gin is een variatie op de klassieke Moon Gin (die overigens al flink wat prijzen in de wacht sleepte) doordat er gebruik werd gemaakt van gerookte houtschilfers tijdens het productieproces. Dat verklaart ook waarom deze licht goudkleurig is. Het is een gelimiteerde editie van 1200 flesjes, dus goed voor zo’n 6000 liter. Oh, ja, dat vergeet ik bijna te vermelden. De verpakking – namelijk stenen kruikjes van een halve liter – vind ik wel prettig.

Een zomers frisse neus op citrus en basilicum wordt hier een tikkeltje overstemt door de toetsen van het gerookte hout. Een hint van rokerigheid en een karrenvracht aan vanille worden toegevoegd en het werkt prima.

Op smaak is het de vanille die met de meeste aandacht gaat lopen, waardoor hij wel erg zoet is, maar het bittertje dat zo kenmerkend is voor een dorstlessende gin wat in de verdrukking duwt. Maar vanaf de tweede slok komt dat er ook weer mooi door, dus geen zorgen. De rokerige toets geeft hem wel iets extra, dat me erg aanstaat.

De afdronk is relatief lang en een tikkeltje kruidig en rokerig. Leuk!

Wellicht dat deze ook best met een neutrale tonic wordt gepresenteerd, want je wil zijn subtiele zoetheid niet verdrinken in een opgesmukte frisdrank, toch? Puur is hij erg goed, hoor.

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).