Distilleerderij: Castarède
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac-Ténarèze Castarède 37 Year Old 1986/2024 Grape of the Art, 246 bts
Kleur: brons
ABV: 53.40%

Vuile Nonkel

Castarède is één van Frankrijks oudste Armagnac producenten uit Cascogne, geregistreerd in 1832. Koning Louis XVII verleende de familie nobiliteit in 1818 en schenkte hen het landgoed Château de Maniban in Mauléon-d’Armagnac. Vandaag de dag wordt het huis gerund door de familie Florence Castarède. In de kelders liggen nog vaten armagnac die teruggaan tot de 1890s! Als je al een flesje Castarède kan vinden, is het meestal gebotteld op 40%, maar het clubje uit Stuttgart dat bottelt onder de naam Grape of the Art is er in geslaagd een vat uit een zogenaamde natte kelder te laten bottelen op vatsterkte. Het werd te slapen gelegd in 1986 met eau-de-vie die werd gestookt van een combinatie van Ugni Blanc en Colombard druiven.

Hola! Verrassend elegante neus met tropische vruchten in een stoofpotje. Denk mango, sterfruit, passievrucht en ananas, aangevuld met rijpe bosbessen en zelfs frambozen. Daarnaast een mooi, licht florale toets en iets van bloemenhoning. Mokka! Helemaal op de achtergrond – en verre van storend – een hint van houtlijm.

Bijzonder romig. Je kan deze bijna kauwen! Onmiddellijk bijzonder zoet op mokka, vanille-ijs, frambozensorbet en abrikozenconfituur. Voeg daar nog wat bloedappelsien aan toe. Elegant en uitgesproken, met een zachte kruidigheid die me aan kaneel en saffraan doet denken. Erg mooi gebalanceerd.

De afdronk is lang, bevredigend en pittig.

Als armagnac de ‘vuile nonkel’ is van cognac, dan heeft de oom zich deze keer toch gewassen, geschoren en in een elegant kostuum gestoken. Dit is erg geraffineerd en fantastisch spul! Reken op zo’n 195 EUR. Warm aanbevolen!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).