Bottelaar: IN2Spirit
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Pasquet Lot 70 Grande Champagne IN2Spirit, 109 bts
Kleur: koper
ABV: 53.8%

Speculoos

De jongens van IN2Spirit waren blijkbaar onder de indruk van Lot 75 van Pasquet, want bottelden tegelijkertijd ook dit Lot 70 van hetzelfde huis. Vijf jaar ouder, maar toch hoger in ABV. De engeltjes zijn hier iets minder gulzig geweest, blijkbaar.  Jean-Luc Paquet is een producent van cognac uit de Grande Champagne. Dit vat leverde nog 109 flessen op vatsterkte op. Laat 1970 nu net mijn geboortejaar zijn en je snap dat ik wel erg uitkeek om deze te proeven.

Hola ! Deze neus is uitstekend ! Rozijnen, speculoos, pruimen, gekonfijte mandarijn, maraschino kersen, zoete boter en Café Noir koekjes, maar ook crème à beurre, amandelen en frambozen. Bovendien vertoont hij erg herbaal en een zachte kruidigheid. Dit is complex en elegant.

Heerlijk olieachtig op de tong. Onmiddellijk pittig gekruid. Denk kruidnagel, nootmuskaat en wat gekonfijte gember. De mandarijn keert weer, wordt aangevuld met ananas op de BBQ en abrikozenconfituur. Wordt zelfs wat waxy vanaf de tweede slok. Deze streelt echt de smaakpapillen. Slechts naar het einde toe verschijnt er een zacht bittertje als van een tamme kastanje, wat hem een prima balans geeft.

Excellente afdronk die niet alleen lang duurt, maar een perfect huwelijk vormt tussen de zoete toetsen enerzijds en de kruiden van het hout anderzijds.

Grote klasse. Tja… 1970… goed jaar hé. Voor vanalles, trust me.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).