Brouwerij: De Pinas
Regio: Nederland
Fles: De Pinas Whisky & Oak voor Helders’ Drankenspeciaalzaak Zoetermeer, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 10%

Lowland

Tot voor kort kon je in Zoetermeer – waar mijn gabber Manny woont – Helders’ Drankenspeciaalzaak vinden. Ondertussen is de familie Helders met pensioen en werd de zaak overgenomen. Ze heet vandaag de dag Drankenspeciaalzaak Peet. En in Zoetermeer vind je tevens brouwerij De Pinas (aan de Pinaskade, vandaar de naam). De twee sloegen in 2021 de handen in elkaar om deze ‘Whisky & Oak’ te bottelen, een donkerbruin bier met hergisting op fles, dat bovendien gerijpt werd op een Aerstone Land Cask whiskyvat. Voor wie niet bekend is met deze whisky: het is eigenlijk een Lowland whisky van de Aisla Bay distilleerderij, die eigendom is van William Grant & Sons, die wereldberoemd zijn met hun single malt Glenfiddich. Het bier schenkt een ondoorzichtig donkerbruin met een mooie, beige kraag die lang stand houdt.

Vers geroosterde koffiebonen, meergranenbrood vers uit de oven, vanille en slechts een druppeltje kandijsuiker: dat is de verrassend niet-zo-zoete neus van deze Whisky & Oak.

Op smaak is hij lekker volmondig (net niet romig) en houdt hij mooi het midden tussen fruitig zoet en een tikkeltje umami. Nu verschijnt er een mooie toets van chocolade met rozijntjes, terwijl de koffie van de neus verdwijnt. Kerststol. Slechts een hint van de whisky, echter, maar dat stoort me niet, want dit is lekker (en drink net iets te vlot om veilig te zijn).

De finish is bijzonder kort (hey, Mark, het is een biertje!), maar verre van onaangenaam, omdat je hier toch even een flits van de whisky voelt voorbijkomen.

Plezant! Leuk weetje: een blonde versie van dit biertje, gerijpt op hetzelfde soort vat, is nu verkrijgbaar – weliswaar met een geel label en op 6.5% – voor Drankenspeciaalzaak Peet. Manny, haal je die ook voor me aub? Thx!

Geproefd door Mark Dermul op 26-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)