Distilleerderij: Stokerij De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus Aurora, 10th Anniversary Edition, OB 2023, 500ml, 16.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Zonsopgang

Op 23 november vierde Stokerij De Molenberg haar 10e verjaardag met de lancering van deze 10th Anniversary Edition die de naam Aurora meekreeg. Het betreft de Gouden Carolus single malt die eerst een rijping kreeg op ex-bourbon en Anker vaten, gevolgd door een finish van 18 maanden op Sauternes wijnvaten. De verpakking is ietwat eclectisch, maar vertoont wel alle kleuren die dozen van de vorige 9 edities hadden. Aurora is overigens de godin van de ochtend en betekent eigenlijk zoveel als zonsopgang.

Ja, die neus staat me wel heel erg aan, moet ik bekennen. Een karrenvracht aan zoetzure appels gedrenkt in een flinke dosis honing en zachte tannine. Lichtjes droog, maar erg aangenaam.

Mooi olieachtige structuur op de tong en vol van smaak. Opnieuw die appels en honing, maar nu met een flinke toets van witte peper die hem erg, erg pittig maakt. Ook nu weer zoetzuur (meer van het eerste, slechts een beetje van het tweede) op appels, maar ook peer en een hint van witte perzik. Pas naar het einde toe wat drogend; de balans is echt wel goed te noemen.

De afdronk is relatief lang, drogend en kruidig.

Eindelijk een single malt van De Molenberg die ik echt lekker vind (sorry, da’s misschien een tikkeltje stout). Maar deze kan ik echt met recht en rede een aanrader noemen. Nog maar pas gelanceerd, dus ongetwijfeld nog te krijgen. Een flesje van 500ml kost je zo’n 55 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).