Distilleerderij: Stokerij De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus Black Canvas Series ‘Trust’, OB 2023, 500ml, 5.000 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Kwatongen

Op 1 maart 2023 lanceerde de Belgische Stokerij De Molenberg een waar drieluik in de zogenaamde Black Canvas Series: Gouden Carolus Generosity, Pride en Trust, telkens gelimiteerd tot 5.000 flessen van 500ml, allemaal gebotteld op 46% en allemaal verkrijgbaar voor zo’n 40 EUR. Ik kan ze niet vergelijken met elkaar, want kon enkel een sample van de Trust te pakken krijgen. Maar nergens kon ik info vinden over de verschillen tussen de drie en kwatongen beweren dat alle flesjes dezelfde liquid bevatten. Sterker nog, er wordt zelfs beweerd dat het de ‘gewone’ Gouden Carolus Single Malt bevat. Wie zal het zeggen? De prijs is alleszins vergelijkbaar. Maar who cares? Ik ga deze gewoon lekker proeven!

Prettige, doch ietwat zielloze neus op rozijntjes en pruimen, vanille en donker bier (dat laatste hoeft geen verrassing te zijn). Nog iets van banaan en kweepeer, kandijsuiker en een hint van eik.

De body is oké, de smaak een tikkeltje teleurstellend, want flink bitter vanaf de eerste slok. Ja, ik krijg wel wat donker fruit en zoet mout, een hint van kaneel en noten, maar vooral walnoten en druivenpitten, waardoor de smaak niet kan voldoen aan de belofte van de neus.

De finish is middellang met wederom de nadruk op het hout.

Mooie fles, prima prijs, maar de malt laat wederom wat te wensen over. En ik moet bekennen… dit doet me inderdaad erg denken aan de klassieke malt die ik in 2021 proefde. De kwatongen zouden wel eens gelijk kunnen hebben. Bedankt, Dieter.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).