Distilleerderij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Distilled 10 Year Old The Celebration Bottle, Bourbon & Sherry + Marsala Finish, 19.368 bts
Kleur: amber
ABV: 40%

Schoenmaker

Het liep wederom storm voor deze nieuwe Duvel Distilled, enkele weken geleden gelanceerd door Brouwerij/Stokerij Moortgat. Er waren bijna 20.000 flessen, maar toch is deze al nergens meer te vinden, tenzij op veilingsites waar je het dubbele tot het drievoudige dient neer te tellen voor de originele prijs van 175 EUR – wat op zich ook al niet goedkoop is voor een 10-jarige Belgische whisky. Maar goed, hij zit wederom in die erg mooie decanter die de vorm heeft van een omgekeerd Duvel-glas. Daar waar de versie van 2 jaar geleden op Moscatel-vaten was gefinisht, moet deze het dus hebben van Marsala vaten. Ik kreeg het sample cadeau van Mathias DB, die bij Moortgat werkt. Deze keer is het een zogenaamde Celebration Bottle, want Moorgat viert haar 150-jarige bestaan.

Aangename, lekker zoet neus op abrikozen, perzik, appelsienzeste en honing, met een zachte aardse toets en een bijzonder zachte, aangename kruidigheid. Iets van gebak op zondagmorgen, vers uit de oven. Ik ben bijzonder aangenaam verrast. Dit is erg goed!

De body valt mij eveneens goed mee, ondanks het bescheiden ABV. Opnieuw abrikozentaart, carré confituur, Turks Fruit en iets floraal waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, maar wat een aangename smaak. Dit is een grote verbetering tegenover de vorige releases. Een zacht bittertje van walnoten naar het einde toe, maar de balans is prima, hoor.

De afdronk is helaas nog een tikkeltje astringent, maar honing doet wel erg zijn best de boel wat te verzachten.

Onverwacht lekker. Ik zat al klaar om ‘schoenmaker, blijf bij je leest’ te typen, maar dat zou niet fair zijn, want dit is best lekker. Maar reeds te duur bij lancering en op de tweedehandsmarkt gaat hij voor prijzen die van de pot gerukt zijn. Blij dat ik deze toch kon proeven. Bedankt voor het sample, Mathias!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).