Bottelaar: Watt Whisky
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Campbeltown Blended Malt 9 Year Old 2014/2023, Watt Whisky, Clarendon Jamaican Rum Barrel, 272 bts
Kleur: licht goud
ABV: 56.8%

Clarendon

Mark Watt bracht dit jaar weer flink wat lekkers op de markt in die flessen met de prachtige labels (althans, dat vind ik, want ik lijdt ook aan een vorm van synesthesie). Afgelopen zomer bracht hij deze Campbeltown Blended Malt uit, die zich onderscheidt door het feit dat hij 20 maanden gefinisht werd op een Jamaicaans rum-vat van Clarendon. Eens benieuwd…

De neus verraadt het rum-vat onmiddellijk. Ik krijg meteen funky toetsen die ik met Clarendon associeer, wat betekent: groene banaan, citrusfruit, linoleum en bakbanaan. Erg rijk aan esters, maar ik moet bekennen dat ik moeite heb hier nog whisky in te herkennen.

Mooi olieachtig en onmiddellijk zowel zoet, funky als kruidig. Erg kruidig zelfs. Maar… waar is de whisky? Is dit een tea-spooned Glen Scotia? Dat zou voor een groot deel de funkiness kunnen verklaren. Want dit gaat verder dan enkel het rum-vat, hoor. Wat vanille en groene toetsen. Maar als ik heel eerlijk ben… weinig whisky en niet bepaald mijn ding.

De afdronk is lang, maar al minstens even funky op toetsen van nagellakverwijderaar en groene tuinkruiden, peper en zout met een zachte rokerigheid.

Wat een moeilijke whisky! Blind zou ik wellicht niet eens aan whisky gedacht hebben, kan je nagaan. Maar wel een leuk studieobject, dus dankjewel, Benny!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).