Bottelaar: Springbank Distillers
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Campbeltown Loch, OB 2022, ‘Dark’
Kleur: amber
ABV: 46.0%

Kleurverschil

Het is niet de eerste keer dat ik de bekende Campbeltown Loch aan de lippen zet, maar dit is een specialleke… Hoewel er geen officiële extra benaming aan gegeven wordt, kreeg deze in de volksmond de naam Campbeltown Loch Dark mee, omdat deze release – uit 2022 – een wel veel donkerdere versie is dan we gewend zijn. Het is een publiek geheim dat recente releases bestaan uit zowel Springbank, Longrow, Hazelburn, maar ook Glen Scotia and sinds kort Kilkerran. Maar in deze mix gingen duidelijk wat meer sherryvaten, aan de kleur te beoordelen. Eens benieuwd hoe deze verschilt in smaak van een minder donkere versie uit hetzelfde jaar…

De neus is erg aangenaam en typisch Campbeltown, zou ik durven zeggen, want ik krijg een resem aroma’s die me doen denken aan kiezelsteentjes en gyproc met een hint van rijzend brood en citrus fruit, maar ook jute zakken en zand. Tikkeltje vuil, precies zoals je van de regio mag verwachten. Qua fruit durft ik te spreken van appel, limoen en enkele verloren gelopen rozijn. In die zin ben ik wat verrast dat het verschil op de neus met de ‘lichtere’ batch niet groter is.

De body is prima, de blended malt verrassend fris in eerste instantie. Zoet op rozijntjes en appels, pompelmoessap en iets van citroengras. Dan volgen de obligate kiezels, leisteen, kalk en zachte rokerigheid. Wordt grootser naarmate hij even op de tong tot rust mag komen. Lekker pittig gekruid ook. Peper en zout. Iets van amandelen verschijnt, terwijl een toets van vanille me prettig verrast. Dit is allemaal heel toegankelijk, maar verrassend complex tegelijkertijd.

De afdronk is erg lang, lekker warm van de peper en de rook met een zalig ziltje op het sterfbed.

Dit is echt een steengoede whisky! Hoewel er kleine nuances in de verschillende batches zitten, lijkt het er op dat het in dit geval enkel over kleurverschil gaat, want op smaak is deze niet bepaald ‘donkerder’ als u begrijpt wat ik bedoel. Nevertheless, een heerlijke whisky! Als je bedenkt dat je deze kanjer voor ocharme 50 EUR kan kopen… Da’s echt waar voor je geld. Perfecte introductie tot de regio. Dankjewel voor het sample, Dieter!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).