Bottelaar: Johan Tack
Regio: België
Fles: Tack’Toshan, quadrupel Auchentoshan Barrel Aged, 750ml
Kleur: bruin
ABV: 11%

Auchentoshan

Johan Tack, whisky- en bierliefhebber pur sang waar ik al enkele jaren mee bevriend ben, laat bier brouwen en rijpen op whiskyvaten. In het verleden proefde ik er al heel wat, maar het was toch al even geleden. Maar nu is de man terug met een zevental biertjes en dus kan ik eindelijk weer genieten van de zogenaamde ‘When Belgian Beer Meets Scotch Whisky’ reeks en beginnen doe ik met deze Tack’Toshan. U raadt het al: deze quadrupel, gebrouwen in juli 2020, rijpte nog 11 maanden op een vat Auchentoshan – bourbon barrel #9492 – en werd dan gebotteld in juni 2021. Waarom ik er nu pas aan kan beginnen? Laten we het zacht uitdrukken met ‘probleempjes met het drukken van de labels’. De fles stond al sinds februari – label-loos – in mijn kelder, maar de labels zijn eindelijk klaar. Het bier schenkt een ondoorzichtig donkerbruin met een mooie beige kraag die relatief lang standhoudt.

Donkerzoete en verassend fruitige neus op abrikozen en perzik, rozijntjes en pruimen. Hij heeft zelfs iets heerlijk snoeperigs en ik ben nu al fan.

Oh, yes! Op smaak proef je de whisky echt. Dat komt er mooi door, hoor. En ik ga niet flauw doen en zeggen dat ik Auchentoshan – mijn favoriete Lowland single malt – herken, maar dat boozy kantje van de whisky zit er echt wel in. En deze quadrupel gaat daar prima mee om. Donkerzoete maar ook heldere fruitige toetsen zoals appelmoes en een confituur van peren. Maar… dit kapt veel te vlot naar binnen.

Neen, lang is die finish niet natuurlijk, maar het is en blijft uiteraard een bier (en ik schrijf volgens het stramien van mijn whisky notes, dus ja…). Niet lullen, nog een slok. Hopla!

Perfect bij een stoofpotje of kibbeh (maar dan wel die van Dearly Beloved).

Geproefd door Mark Dermul op 15-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).