Distilleerderij: Mortlach

Regio: Schotland (Speyside)

Fles: Mortlach 16 Year Old 1995/2011 A.D. Rattray, Bourbon cask #2436,
282 bts

Kleur: goud

ABV: 51,1%

Complexe
Speysider

A.D. Rattray is een
onafhankelijke bottelaar. In mijn ervaring heeft hij zowel juweeltjes als
mindere goden gebotteld. Eens benieuwd hoe deze 16 jarige Mortlach op
vatsterkte het er van af brengt.

De stevige en frisse neus barst van het
houtzaagsel en stekelbessen. Honing en vooral de zoete fruitigheid nemen de
leiding over. Abrikozen en mandarijn en zelfs wat banaan. Hoe langer ik hem
laat staan, hoe exotischer hij wordt. Een beetje eucalyptus verschijnt na
enkele minuten. Mooie ontwikkeling. Aangename verrassing. Geef hem een kwartier
en hij is geweldig!

Hij is licht olieachtig op smaak en sappig op
zuiderse vruchten: opnieuw abrikozen, waarbij het sap langs je kin loopt. Ook
citrus laat zich zien, alsook een beetje bruine suiker. Acaciahoning. Heerlijk
pikant dankzij wat peper en kaneel. Behoeft absoluut geen water. Ook het
eikenhout drukt zijn stempel. Maar wat een mooie balans. Dit is zowaar een
complexe whisky!

De lange afdronk is zoet, gekruid, licht
drogend en heerlijk geparfumeerd. Wow!

Bijna niet te geloven dat ik Mortlach zo lang
op de backburner heb gezet omwille
van die eerste tegenvallende ervaring. Dit is een
geweldige Speysider. De distilleerderij stijgt met stip in mijn lijstje en ik
ga snel op zoek naar andere expressies. Deze is alvast exclusief verkrijgbaar
via Jurgen’s Whiskyhuis voor 67 EUR.

86/100

Geproefd
door Mark Dermul op 28-03-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)