Distilleerderij: Shizuoka
Regio: Japan
Fles: Shizuoka 5 Year Old 2018/2023 for Asta Morris, Bourbon Barrel #734, 500ml, 325 bts
Kleur: goud
ABV: 55.6%

壮大な

Vlak voor de feestdagen kondigde Asta Morris nog twee releases aan. Het werden de oudste Bielle ooit gebotteld – ja, een heerlijke rhum agricole – en dit jonge beestje uit het land van de rijzende zon. Gestookt in 2018 op hun zogenaamde W-Still, da’s de wood fired still, en dan 5 jaar te slapen gelegd op een bourbon barrel. Dit is dus wel degelijk een single cask waar Zotte Bert de hand op kon leggen. Om zoveel mogelijk liefhebbers van de gouden nectar te kunnen laten genieten, heeft hij de Japanse malt gebotteld in flesjes van 500ml.

De neus is erg aangenaam met flink wat esters en een toefje turf, alsook een flink floraal element.  Denk aan zilverpoets, olieverf, maar ook amandelpasta, anijs, limoenschillen, appels, mango, Japanse thee (doh!) en groene tuinkruiden.

Heerlijk mondgevoel en aanzienlijk zoeter dan de neus aankondigde, met een karrenvracht aan appels en gerookte citrusvruchten. Machtig lekker vanaf de eerste slok. Romige vanillevla, hint van popcorn en witte chocolade, maar vanaf de tweede slok evolueert dit verder naar wat donkerdere toetsen als van karamel en geroosterde noten. De rokerigheid bouwt stevig op. Erg mooi.

Heerlijk lange, heldere finish waarbij de fruitige, kruidige en rokerige toetsen in perfecte harmonie uitdoven.

Komt aardig in de buurt van de recent gelanceerde United S – waarvan ik zei dat ik dat het lekkerste vond wat ze al gebotteld hebben – maar deze is meer gefocust, meer afgelijnd en daardoor iets strakker en, ik moet bekennen, nog net iets meer naar mijn goesting. 壮大な wordt ‘so-dai-na’ uitgesproken en betekent ‘Groots’. Dat is wat ik van zowel deze malt als deze bottelaar vind.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).