Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown CASK4ALS #2 Ten Minutes to Midnight Heaven Hill Barrel Aged, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 13%

Incommunicado

Er is nog steeds geen therapie of medicatie ter bestrijding van de spierziekte ALS. Mijn vriend Alain Verspecht is sinds 2007 door deze aandoening getroffen, maar hij blijft niet bij de pakken zitten. Als oprichter van het ALS Fonds Vlaanderen blijft hij onvermoeibaar fondsen werven voor onderzoek (via o.a. de KU Leuven). Eén van de manieren waarop Alain dit doet is op z’n zachts gezegd opmerkelijk. Hij is namelijk AI-kunstenaar en biedt die kunst ook te koop aan via https://alainverspecht.com/. In Vosselaar zijn een andere soort kunstenaars aan de slag, namelijk de FoxTown Beer Crew waarvan ik al sinds het begin een fan ben. Hun bieren zijn excellent. Nu hebben ze de handen in elkaar geslagen en een unieke stout op de markt gebracht die op een Heaven Hill whiskyvat gerijpt werd. Het betreft wel degelijk een single cask. Het kunstwerk van Alain op het label luistert naar de naam Incommunicado, wat een metafoor is voor het verlies van het spraakvermogen, maar ook het isolement en de onmetelijke emotionele onrust die daar mee gepaard gaat. Hij schenkt gitzwart met een beige kraag die zo’n halve centimeter dik blijft staan.

De neus is donkerzoet op kandijsiroop, pure chocolade, aardse toetsen, mokka en een prachtige, ietwat boozy toets van de whiskey (met ‘e’, want Heaven Hill in de States). Heerlijk. Ik kan me hier makkelijk een kwartier mee amuseren.

Oh, oh, oh, dit is weer zo’n logge stout, heerlijk romig en best te genieten met mes en vork. Best wel zoet, dankzij de whiskey (die goed doorsmaakt in dit geval). Koffie en chocolade. Wiener Melange, zeg maar. En dan die kandijsiroop gemixt met chicorei… uitstekend! Noten en een hint van toffee. Verrassend complex.

De afdronk is relatief lang, donkerzoet met een prachtig bittertje op het einde.

Ook al is Alain incommunicado, met zijn kunst beroert hij toch de buitenwereld en slaagt er op die manier in aandacht te vragen voor de sluipmoordenaar die naar de naam ALS luistert. Sterk werk!

Geproefd door Mark Dermul op 19-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).