Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown CASK4ALS #1 Blood Moon Prophecy Williamson Barrel Aged, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 11%

ALS Constrictor

Alain Verspecht werd in 2007 getroffen door ALS, oftewel Amyotrofische Laterale Sclerose, een degeneratieve ziekte die ook wel eens als een sluipmoordenaar wordt omschreven. De aandoening lijdt tot verzwakking van de spieren en uiteindelijk verlamming. Alain is verlamd tot aan de nek en wordt 24u op 24u beademd. Gelukkig heeft hij een geweldige vrouw – Katrien – die hem met veel liefde en verzorging omgeeft, wat Alain de kracht geeft om nooit op te geven. Sterker nog, Alain is oprichter van het ALS Fonds Vlaanderen vzw, dat fondsen werft om onderzoek te doen in de hoop ooit een medicijn te vinden. Maar Alain is nog veel meer… sinds 2023 heeft hij zich namelijk ontplooit tot een begenadigd AI-kunstenaar. Neem zeker maar eens een kijkje op https://alainverspecht.com/ (en bestel meteen zo’n coole T-shirt of zo’n prachtig kunstwerk om je woonkamer extra cachet te geven – je stelt meteen een goeie daad!). Nu, de bierkunstenaars van FoxTown uit Vosselaar hadden dit ook opgemerkt en gingen een samenwerking aan, waarbij twee van de kunstwerken op het label van hun biertjes kwamen. En door die biertjes te kopen, doe je eveneens een bijdrage aan het goeie doel, dus waar wacht je nog op? Het eerste bier werd getooid met het kunstwerk ALS Constrictor. Het schilderij geeft de meedogenloze greep van ALS op de slachtoffers weer, voorgesteld als een wurgslang. Een verpletterende visuele metafoor. Het bier is ook uniek, want het betreft stout die op een single cask van Williamson (Laphroaig, dus) rijpte. Hij schenkt gitzwart met een beige kraag die zo’n halve centimeter dik blijft staan.

Veel bitterder dan dit wordt het niet, me dunkt. Da’s ook een metafoor, in dit geval. Chicorei, gestoofd witloof, koffiegruis en origine chocolade (hoewel een pak minder zoet dan je zou verwachten). Zelfs een hint van vers gegoten asfalt! Dat moet wel van het Islay whiskyvat zijn. Da’s mooi en het werkt. Het geeft hem iets extra. Veel extra, zelfs.

Lekker olieachtig en mondvullend, maar tegelijkertijd met flink wat carbonatie waardoor hij prikkelt op de tong. Kandijsiroop, koffie en ferm bittere chocolade. Maar het is de chicorei die domineert. De geturfde toets geeft hem zelfs wat van assen en verkoold hout (nee, da’s niet hetzelfde). Man, man, man, dit is weer zo’n kanjer.

De afdronk is zijn troefkaart. Lang, droog, peaty, heerlijk.

Een machtige stout ter ere van een machtige kerel, die zijn strijd tegen ALS nooit zal opgeven. Respect, Alain, veel respect! Kudos aan alle betrokken partijen!

Geproefd door Mark Dermul op 19-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).