Distilleerderij: John Distilleries
Regio: India
Fles: Paul John Christmas Edition 2023
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Santa Colheita

Net als vorig jaar had ik ook deze keer de eer en het genoegen om deze Christmas Edition van Paul John live te bespreken op Instagram met niemand minder dan hun Global Brand Ambassador. Leuk, toch? Voor deze nieuwe – hun zesde al en deze keer compleet unpeated – Christmas Edition hebben ze gebruik gemaakt van twee typen vaten: Ex-Bourbon voor de rijping en dan een Single Vintage Colheita Tawny Port cask voor de finish. Ter info: Colheita is een portwijn gemaakt van druiven van één oogstjaar die minstens 7 jaar op vat rijpt.

De neus begint eerder gesloten – of vriendelijk, zo u wil – waarbij niet meteen iets eruit springt, maar ik krijg wel mooie toetsen van gedroogde Seville appelsienen, romige vanillevla en een zachte toets van rood fruit, afgerond met wat origine chocolade. Maar allemaal heerlijk delicaat.

Op smaak is het een ander verhaal! Lekker stroperig – bijna als siroop – met meer vanille, maar nu ook karamel en mooie toetsen van rood fruit zoals kersen en aardbeien, gehuld in een jasje van mokka. De tannine van het vat zorgen trouwens dat de flinke zoetigheid wat tegengas wordt gegeven en op die manier wordt een erg mooie balans bereikt. Dit staat mij erg aan.

De afdronk is lang, rijk en een mooi evenwicht tussen zoet en droog.

Perfecte whisky voor het seizoen, zoveel is zeker! Dikke shout out naar het team van The Nectar en de mensen van Paul John voor de geweldige opportuniteit om dit samen met hen te ontdekken. Ik blokkeer nu al mijn agenda voor december 2024 (hint, hint).

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).