Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Ben Nevis 27 Year Old 1997/2023 The Whisky Jury + The Whisky Blues, refill hogshead #843, 90 bts
Kleur: goud
ABV: 54.9%

Pikant & Waxy

Ik denk dat het fair is te zeggen dat we op een punt gekomen zijn dat we verwachten dat wanneer The Whisky Jury een nieuwe reeks bottelingen aankondigt, dat daar een Ben Nevis bij zal zijn. Ik kijk alvast vreemd op wanneer dat niet zo is. Joeri heeft mijn voorliefde voor Ben Nevis naar the next level gebracht met zijn excellente vatkeuzes. Jammer genoeg zijn ze zo beperkt in aantallen, niet bepaald goedkoop (maar wél value for money!) en gewild, dat ik niet altijd een fles te pakken kan krijgen. Deze werd dan nog eens gedeeld met Whisky AGE, hun distributeur in Taiwan. Dan prijs ik mij gelukkig dat ik links of rechts toch een goeie ziel ken die zijn fles met mij wil delen. Bedankt, Jeroen!

Kalk en kiezels, da’s het eerst wat ik ruik als ik mijn neus in het glas stop. Dat wordt onmiddellijk gevolgd door de ondertussen als obligaat beschouwde fruitigheid, hoewel dat in dit geval wat ingetogen begint en een beetje tijd nodig heeft. Dan blijkt ook deze weer lekker waxy en tropisch. Denk ananas, pompelmoes en papaya. Net als bij zijn vorige botteling ervaar ik hier ook wat zilverpoets op de neus. Gewoon uitstekend, alweer.

Op smaak komen wat kruidige toetsen eerst (peper, bakkerskruiden) die relatief groots worden. Dit is bijna een pikante Ben Nevis! Het fruit vertaalt zich nu vooral naar bitterzoete toetsen als van roze pompelmoes en groene druiven. Iets van banaan en Granny Smith appels. En wederom lekker waxy, dat vind ik echt tof.

Heerlijk lange en bitterzoete afdronk met zowel een zuurtje als een zilt randje. Hoe goed is dat, zeg!

Ben Nevis uit de 1990s begint stilaan onbetaalbaar te worden, dus geniet ervan nu het nog kan, zou ik zeggen.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).