Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch 3 Year Old 2020/2023 Private Cask for The Wolfpack, First Fill Bourbon Octave #237, 87 bts
Kleur: goud
ABV: 57.4%

Haaks

De Thompson Brothers uit Dornoch in de Schotse Highlands zijn ondertussen flink aan het timmeren om een volledig nieuwe distilleerderij neer te poten in het gelijknamige stadje, maar dit is nog een whisky uit de brandweerschuur. Het betreft een first fill bourbon octave – een klein vat dus – dat gebotteld werd voor The Wolfpack, een samenwerking tussen het Belgische Klubb23 (onder leiding van Dominic Verstappen) en The Bookinist uit Ukraine (onder leiding van Anatoliy Berezovskiy, die ik persoonlijk ontmoette in Gistel eind november).

Karton, kweepeer, nootmuskaat, jonge appels, pils, bloemsuiker, tijm en oregano… een aparte neus, zoveel is zeker, maar wel erg, erg goed, moet ik zeggen.

Speels en jong, zoet en kruidig. Dat is de smaak in een notendop. Maar dan wel eventjes met een trap tegen je tanden. Wederom erg apart en erg mooi. Doet heel erg old school aan, moet ik zeggen. En dat staat natuurlijk haaks op de jonge leeftijd van dit spul.

De finish is lang, kruidig en een tikkeltje vuil.

Dornoch heeft een geheel eigen stijl die je bijna met geen enkele andere Schotse distilleerderij kan vergelijken. Het is een acquired taste, maar eens je hem acquired hebt kan je niet meer terug. Zoals ik dus… Kudos!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).