Bottelaar: Klubb23
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Highland Malt 6 Year Old 2016/2022, Bourbon Hogshead, 50bts
Kleur: witte wijn
ABV: 57.9%

Build Your Own Bulli Camper

De jongens en meisjes van BYOB-C (Bring Your Own Bottle Club) hebben al een paar leuke spin-offs gebotteld, waarbij BYOB-C ook al eens iets anders betekende. Zo was er de erg goeie Build Your Own Bearded Commando reeks en de Build Your Own British Classic (een heerlijke Orkney malt met een Defender op het label). Hier is er weer zo eentje: Build Your Own Bulli Camper, een ode aan de Volkwagen Bulli Camper uit 1978. De inhoud van de fles is echter geheim. We weten enkel dat het om een jonge Highland malt gaat en dat er slechts 50 flesjes van gebotteld zijn. Traditiegetrouw – en ik ben blij dat Dominic en ik dat blijven volhouden – staat flesjes 50/50 in de verzameling om binnenkort eens in een tasting open getrokken te worden.

De neus begint relatief gesloten en onthult slechts langzaam wat wit fruit, citrustoetsen en iets waxy. Een zachte toets van noten, ook.

Lekker olieachtig en onmiddellijk zoet en gepeperd. Wit fruit, ananas, een handjevol noten met wat zacht bittere walnoten in de mix. De jonge leeftijd ligt er wel vingerdik bovenop. Wordt bij de tweede slok een beetje waxy en dat doet hem deugd. Lekker kruidig, wel, hoor. En een beetje boozy. Krachtpatser.

De finish is meteen ook zijn forté als u het mij vraagt. Lekker lang, intens, kruidig en fruitig zoet tot het allerlaatste moment.

Leuke, jonge malt waarvan ik niet zou kunnen zeggen waar hij gestookt werd, maar het waxy kantje doet wel een belletje rinkelen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).